Uygulama basamakları verilen ve kazazedenin hava yolunu açmak için kullanılan pozisyon hangisidir?
Doğru cevap: C şıkkı, Baş geri-çene yukarı
Bu soru, sürücü belgesi (ehliyet) sınavının İlk Yardım bölümünde çıkmıştır. Sınavda bu bölümden 50 soruluk testin 12 sorusu gelir.
Kazazedenin hava yolunu açmak için kullanılan pozisyon baş geri çene yukarı pozisyonudur. En çok karıştırılan şık yarı yüzükoyun yan yatıştır; o pozisyon bilinci kapalı ama solunumu olan kazazedede kusmuk ve dil riskine karşı kullanılır, yani hava yolunu açmak için değil, açık kalmasını sürdürmek için tercih edilir. Bilinci kapalı kişide hava yolunu tıkayan en yaygın etken, kasların gevşemesiyle dilin geriye kaymasıdır; baş geri çene yukarı konumunda bir el alına konularak baş hafifçe geriye itilir, diğer elin parmaklarıyla çene ucundan yukarı kaldırılır ve bu hareket dili yukarı ile öne çekerek soluk borusunun girişini açar. Yapay solunum ya da solunum değerlendirmesi öncesinde uygulanacak ilk işlem budur. Yarı oturuş, baş yaralanmalarında kafa içi basıncı azaltmak için verilir. Şok pozisyonu ise dolaşımı desteklemeye yöneliktir. Boyun yaralanması şüphesi varsa baş geriye itilmez, yalnızca çene öne çekilir.
Şıklar
- A Şok
- B Yarı oturuş
- C Baş geri-çene yukarı
- D Yarı yüzükoyun-yan yatış
Bu soruyu içeren testler
Benzer sorular
İlk Yardım bölümünden, aynı konuyu ölçen diğer çıkmış sorular:
- Kaza yapmış bir araçta, devrilme tehlikesi belirgin olarak görülüyor ve araç sallanıyorsa, kazazedeler araçtan ne zaman çıkarılmalıdır?
- Aşağıdakilerin hangisinde kırık olduğunda atelle tespit uygulaması yapılmaz?
- Kaza yerindeki araçtan, yaralının çıkarılmasında ilk aşama aşağıdakilerden hangisidir?
- Aşağıdakilerden hangisi, kazazedenin ikinci değerlendirilme aşamalarından olan "Baştan Aşağı Kontrol" basamağında yer alır?