Trafikte güvenle seyahat etmek yüksek seviyede konsantrasyon gerektirir. Buna göre, direksiyon başında iken seyir emniyetinin tehlikeye düşmemesi için, aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğru bir uygulama değildir?
Doğru cevap: A şıkkı, Elde cep telefonu ile konuşulması
Bu soru, sürücü belgesi (ehliyet) sınavının Trafik ve Çevre Bilgisi bölümünde çıkmıştır. Sınavda bu bölümden 50 soruluk testin 23 sorusu gelir.
Direksiyon başında dikkatin dağılması, tepki süresini uzatarak öndeki aracı, yayayı veya yolun durumundaki değişikliği geç fark etmeye yol açar. Elde cep telefonu ile konuşmak hem sürücünün bir elini direksiyondan alır hem de zihinsel dikkatini yoldan uzaklaştırır; bu yüzden yasaklanmıştır ve seyir emniyetini doğrudan tehlikeye düşürür. Buna karşılık temiz hava için camların kısa süreliğine açılması, yol şartlarına uygun ve kontrol edilebilir bir hızla gidilmesi, trafiğin daha az yoğun olduğu güzergâhların seçilmesi ise sürüş güvenliğini ve dikkati artıran uygulamalardır. Bu kalıptaki sorularda doğru cevap, sürücünün dikkatini yoldan ayıran seçenektir.
Şıklar
- A Elde cep telefonu ile konuşulması
- B Temiz hava için araç camlarının kısa süreliğine açılması
- C Yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda araç kullanılması
- D Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhların seçilmesi
Bu soruyu içeren testler
Benzer sorular
Trafik ve Çevre Bilgisi bölümünden, aynı konuyu ölçen diğer çıkmış sorular: