Şekle göre sola dönüş yapmak isteyen 1 numaralı motosiklet sürücüsü ne yapmalıdır?
Doğru cevap: B şıkkı, 2 ve 3 numaralı araçların geçmesini beklemeli
Bu soru, sürücü belgesi (ehliyet) sınavının Motor ve Araç Tekniği bölümünde çıkmıştır. Sınavda bu bölümden 50 soruluk testin 9 sorusu gelir.
Sola dönecek motosiklet sürücüsü, 2 ve 3 numarayı taşıyan araçların geçmesini beklemelidir. İki ayrı kural aynı anda işler: sola dönen sürücü karşıdan gelip düz gidecek araca yol verir, ayrıca kontrolsüz kavşakta her sürücü sağındaki araca yol verir. Karşı yönden yaklaşan araç birinci kuralın, sağ koldan gelen araç ikinci kuralın konusudur; bu yüzden ikisi de motosikletten önce geçer. Diğer araçların durmasını sağlamak bir sürücünün yetkisinde değildir, el ya da korna işaretiyle yol verdirmek kural yerine geçmez. Geçiş hakkını kendisi kullanmak da yanlıştır. Motosikletin küçük ve dar olması onu daha çevik yapar ama geçiş hakkı sıralamasında hiçbir ayrıcalık getirmez. Beklerken kavşak ağzında durmak yerine ağzın gerisinde durmak, sağdan gelen aracın yolunu da açık tutar.
Şıklar
- A 3 numaralı araca yol verip, 2 numaralı araçtan önce dönmeli
- B 2 ve 3 numaralı araçların geçmesini beklemeli
- C Diğer araçların durmasını sağlamalı
- D Geçiş hakkını kendisi kullanmalı
Bu soruyu içeren testler
Benzer sorular
Motor ve Araç Tekniği bölümünden, aynı konuyu ölçen diğer çıkmış sorular:
- Aşağıdakilerden hangisi motor sıcaklığının aniden yükselmesine sebep olur?
- Seyir hâlindeki aracın gösterge panelinde aşağıdaki ikaz ışıklarından hangisinin yanıyor olması, trafik kurallarına uymak şartıyla derhâl durulması gerektiğini belirtir?
- Kamyon çekici ve otobüs şoförleri araçlarına ait takograf kayıtlarını, kayıt tarihinden itibaren ne kadar süre ile araçlarında saklamak zorundadır?
- Aşağıdakilerden hangisinin ayarsız olması, kampanaların aşırı ısınmasına neden olur?