Şekildeki gibi park etmiş aracın hangi tarafında duraklama yapılamaz?
Doğru cevap: C şıkkı, Yol tarafındaki yanında
Bu soru, sürücü belgesi (ehliyet) sınavının Trafik ve Çevre Bilgisi bölümünde çıkmıştır. Sınavda bu bölümden 50 soruluk testin 23 sorusu gelir.
Park etmiş bir aracın yol tarafındaki yanında duraklama yapılamaz. Buna çift sıra duraklama denir ve yasaktır; ikinci araç park hâlindeki aracın yanına dizildiğinde şeridi kapatır, arkadan gelenler ani şerit değiştirmek zorunda kalır ve park etmiş aracın kapısını açan kişi doğrudan trafiğin içine çıkar. Önünde duraklamak yasak değildir, yasak bir nokta yoksa aracın önündeki boşluk kullanılabilir. Arkasında duraklamak da aynı biçimde serbesttir; burada esas olan kaldırıma yanaşmak ve akışa engel olmamaktır. Ön ve arkasına elli metre mesafe şartı ise sorunun içine yerleştirilmiş bir çeldiricidir; park etmiş bir aracın çevresi için böyle bir ölçü aranmaz, ölçü aranan yerler durak, kavşak ve geçit gibi belirli noktalardır. Duraklayan sürücü aracını yolun en sağına çekmeli, kısa sürede ayrılmalı ve gerekirse dörtlü flaşörü yakmalıdır.
Şıklar
- A Önünde
- B Arkasında
- C Yol tarafındaki yanında
- D Ön ve arkasına 50 metre mesafede
Bu soruyu içeren testler
Benzer sorular
Trafik ve Çevre Bilgisi bölümünden, aynı konuyu ölçen diğer çıkmış sorular:
- Aralıklı yanıp sönen sarı ışık aşağıdakilerden hangisi ile aynı anlamı taşır?
- Trafik işaretleri ile ilgili olarak aşağıdaki davranışlardan hangilerinin yapılması yasaktır?
- Yayaların, hayvanların ve araçların kara yolları üzerindeki hâl ve hareketlerine ne denir?
- Ticari amaçla şehirler arası yolda yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri, 24 saatlik süre içinde devamlı olarak en fazla kaç saat araç kullanabilirler?