Araçların emniyetle seyrine devam edebilmesi için vites küçültmeyi gerektiren uzunluk veya açıdaki yol eğimine ne denir?
Doğru cevap: D şıkkı, Tehlikeli eğim
Bu soru, sürücü belgesi (ehliyet) sınavının Trafik Adabı bölümünde çıkmıştır. Sınavda bu bölümden 50 soruluk testin 6 sorusu gelir.
Eğimin dikleştiği veya uzadığı yol kesimlerinde araç yüksek viteste yeterli çekiş üretemez, inişte ise motor freninden yararlanmak için daha küçük vites gerekir. Bu şekilde vites küçültmeyi zorunlu kılan uzunluk veya açıdaki eğime tehlikeli eğim denir ve bu kesimler ayrıca levhayla bildirilir. Gabari, araçların geçebileceği azami yükseklik, genişlik ve uzunluk sınırını ifade eder, eğimle ilgisi yoktur. Viraj yolun yatay düzlemdeki kıvrımıdır, yani yön değişimini anlatır. Platform ise yolun taşıt yolu ile banketlerden oluşan kısmıdır. Bu kalıptaki tanım sorularında eğim dikey yön değişimini, viraj yatay yön değişimini ifade eder.
Şıklar
- A Gabari
- B Viraj
- C Platform
- D Tehlikeli eğim
Bu soruyu içeren testler
Benzer sorular
Trafik Adabı bölümünden, aynı konuyu ölçen diğer çıkmış sorular:
- "Ben bir canlıyı öldürme ve çevreye zarar verme potansiyeli olan 'aracı' güvenli bir şekilde ve kimseye ve hiçbir şeye zarar vermeden kullanmak için gerekli bilgileri öğrendim ve bu bilgileri uygulamak için gerekli olan kişilik özelliklerine, yetişkinliğe ve sorumluluk duygusuna, psikolojik ve fiziksel uygunluğa sahibim" Diyen bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
- Haritaların alt kenar çizgisi hangi ana yönü gösterir?
- Bir sürücünün trafik içindeki istenmeyen durumlara öfkelenmesi ve bu öfkeyi belli etmesi yerine, hangi davranışı göstermesi hâlinde çok daha huzurlu bir trafik ortamı oluşur?
- Araçlarda emniyet kemeri kullanılmasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?